
7.1 Wat vinden we belangrijk?

7.2 Ziek melden
Wanneer een leerling ziek is, dient u uw kind af te melden tussen 08.00 en 08.30 uur ’s ochtends. Leerlingen mogen niet zelf bellen.
7.3 Verzuim en verlof
Ouders kunnen voor een leerling om bijzondere redenen vrij vragen, bijvoorbeeld: als er iets ernstigs is gebeurd in de familie. Hiervoor moet u vooraf toestemming krijgen van de schooldirecteur. Verzoeken voor verlof langer dan tien dagen, sturen we door naar de leerplichtambtenaar, die hierover beslist.
We geven geen toestemming om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Leerlingen moeten zich houden aan de officiële schoolvakanties, zoals in deze gids beschreven. Als de leerling toch op andere dagen op vakantie gaat, melden wij dit aan de leerplichtambtenaar. Hierop kan een proces-verbaal en een hoge boete volgen.
Wanneer maken wij een melding bij de leerplichtambtenaar?
- Als een leerling in een periode van vier opeenvolgende lesweken zonder geldige reden meer dan zestien lesuur verzuimt.
- Als een leerling in een periode van vier opeenvolgende lesweken meer dan tien keer te laat is.
- Bij zorgwekkend ziekteverzuim, waarbij in de regel eerst een afspraak gemaakt wordt met onze schoolarts.
- Bij verzuim rondom de schoolvakanties.
7.4 Schorsing en verwijdering
Op de locatie zijn regels en afspraken opgesteld. Als een leerling zich, ondanks herhaalde waarschuwingen en gesprekken niet aan de regels en afspraken houdt, neemt de schooldirecteur contact met u op. Gezamenlijk bekijken we welke maatregelen we verder kunnen nemen om te zorgen dat de leerling zich aan de afspraken houdt. Als er geen verbetering optreedt en de leerling door zijn gedrag de veiligheid en de lessen van medeleerlingen ernstig verstoort, kan het bestuur overgaan tot schorsing of voornemen tot (tijdelijke) verwijdering van de leerling van de afdeling. Regels rondom schorsen Het bestuur kan met opgaven van redenen een leerling voor een periode van ten hoogste 5 werkdagen schorsen. Het besluit tot schorsing wordt schriftelijk aan de ouders dan wel, indien de leerling meerderjarig en handelingsbekwaam is, aan de leerling bekendgemaakt. Het bestuur stelt de onderwijsinspectie van een schorsing voor een periode langer dan één dag schriftelijk en met opgave van redenen in kennis. De schorsing dient bij de inspectie gemeld te worden. Ook wanneer de school het voornemen heeft een leerling te verwijderen, mag de daar eventueel aan voorafgaande schorsing maximaal een week duren. De resterende tijd dient de school de leerling binnen de school onderwijs aan te bieden.
Regels rondom verwijdering
Voordat wordt besloten tot verwijdering hoort het bestuur de betrokken lera(a)r(en) en de ouders en neemt deze gesprekken op in het leerlingdossier. Het bestuur informeert de ouders schriftelijk over de verwijdering. In deze brief moet de aard van de verwijdering duidelijk worden verwoord en de redenen waarom. Binnen 6 weken na de schriftelijke mededeling kunnen de ouders bij het bestuur schriftelijk hun bezwaren kenbaar maken tegen de beslissing tot verwijdering. Het bestuur beslist binnen 4 weken na ontvangst van de bezwaren, maar mag pas beslissen:
a) na overleg met de inspecteur en desgewenst met andere deskundigen zoals bijvoorbeeld betrokken hulpverleners,
b) nadat de ouders kennis hebben kunnen nemen van de op de beslissing betrekking hebbende adviezen of rapporten, en
c) de ouders opnieuw zijn gehoord.
De leerling wordt dan, waar mogelijk, overgeplaatst naar een andere school of een andere vorm van (speciaal) onderwijs.
Ouders of meerderjarige leerlingen kunnen sinds 1 augustus 2014 een geschil over de verwijdering van een leerling aanhangig maken bij de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO). De inspectie stelt zich in deze gevallen dan ook terughoudend op. Signalen of een groot aantal procedures bij bijvoorbeeld de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) kunnen voor de inspectie aanleiding zijn voor nader onderzoek.
Voor meer informatie kunt u het volledige protocol opvragen bij de schooldirecteur.

7.5 Gebruik van foto’s en video-opnames
Onze school organiseert regelmatig leuke activiteiten waarvan we foto’s of video-opnames maken.
Wanneer wij de beelden intern of extern willen gebruiken, zoals bijvoorbeeld in de schoolnieuwsbrief, op de website, in de schoolgids, voor een filmpje of een magazine, wordt altijd vooraf toestemming aan de leerling gevraagd. Is de leerling jonger dan zestien, dan vragen we vooraf ook toestemming aan u.
Wilt u uw toestemming intrekken, dan kunt u contact opnemen met de schooldirecteur.
We vragen u en uw kind de privacy van andere leerlingen en hun ouder(s)/opvoeder(s) te respecteren. In en rond de school mogen daarom geen foto’s en/of filmpjes worden gemaakt van kinderen en ouder(s)/opvoeder(s). Altra is niet verantwoordelijk voor publicaties van ouder(s)/opvoeder(s) en leerlingen op social media.
7.6 Verzekeringen
De school heeft voor alle leerlingen een ongevallen- en een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.
- Op grond van deze ongevallenverzekering is de leerling tijdens schoolactiviteiten en stages verzekerd. De verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering bij invaliditeit en overlijden. Materiële schade, zoals: schade aan kleding of fietsen, valt niet onder deze verzekering.
- De aansprakelijkheidsverzekering die Altra College Zuidoost afsluit biedt dekking voor aansprakelijkheid ten gevolge van onrechtmatig handelen waardoor schade wordt veroorzaakt tijdens stages. Het verzekerde bedrag is € 25.000,- en er geldt een hoog eigen risico. De aansprakelijkheidsverzekering van de ouders/leerling gaat te allen tijde voor.
De school is niet aansprakelijk voor (schade door) ongeoorloofd gedrag van een leerling. De school is ook niet aansprakelijk voor schade die leerlingen elkaar toebrengen en ook niet voor verlies, diefstal of beschadiging van de privé-eigendommen van de leerlingen (zoals mobieltje, fiets, kleding e.d). Als een leerling door ongeoorloofd handelen schade veroorzaakt, is hij in de eerste plaats zelf verantwoordelijk. Is hij jonger dan 14 jaar? Dan bent u verantwoordelijk. We raden u daarom dringend aan een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, in ieder geval vóór de leerling op stage gaat. Verder is een ziektekostenverzekering voor de leerling absoluut noodzakelijk.
7.7 Vrijwillige ouderbijdrage
Wij vragen ouder(s) en/of opvoeder(s) een vrijwillige bijdrage om extra activiteiten te bekostigen, zoals: schoolreis, festiviteiten en vieringen. Voor het schooljaar 2023-2024 is de ouderbijdrage vastgesteld op € 50,-. U krijgt hierover een brief met een ‘keuzeformulier eenmalige machtiging’. Deze moet voor 1 oktober bij de mentor worden ingeleverd. Lukt het u niet het in één keer te betalen? Overleg met de mentor over gespreide betaling. De ouderbijdrage is een vrijwillige bijdrage. Dit betekent dat leerlingen niet worden uitgesloten als de bijdrage niet is betaald.
7.8 Medicatie op school
Soms gebruiken leerlingen op doktersvoorschrift medicijnen. Het kan gebeuren dat het toedienen van voorgeschreven medicijnen onder schooltijd nodig is. Ouders of opvoeders blijven verantwoordelijk voor toediening van geneesmiddelen en zij kunnen hier afspraken over maken met de school. Onze medewerkers en docenten zijn geen artsen of verpleegkundigen en zijn daarom niet gerechtigd om (ingrijpende) medische handelingen - zoals het geven van injecties - te verrichten. Het geven van pillen, drankjes of zalf kan wel, mits hierover duidelijke afspraken zijn gemaakt met school.
7.9 Schoolspullen
De leerlingen van Altra College Zuidoost krijgen de boeken en schriften van school. We geven boeken in bruikleen. De leerlingen moeten de boeken dus aan het einde van het schooljaar weer inleveren. Mocht een boek kwijt zijn geraakt of als het onbruikbaar geworden is, dan brengt de school de kosten voor een nieuw boek bij de leerling in rekening.
Het is mogelijk om een kluisje of locker te gebruiken.
Wat heb je nodig op school?
De benodigde schoolspullen zijn: agenda, etui, rekenmachine, schriften, map en schooltas. Als sport op het rooster staat, moeten de leerlingen sportkleding & -schoenen meenemen. Hebben ze geen sportspullen bij zich? Dan kan de gymdocent de leerling hierop aanspreken en eventueel een alternatieve opdracht geven.
7.10 Veiligheidsbeleid
Om te kunnen groeien en je positief te kunnen ontwikkelen is het van belang dat school voor leerlingen en personeel een veilige, rustige en betrouwbare plek is. Vanuit belangrijke gedeelde waarden, voor zowel leerlingen als docenten, hebben wij beleid op veiligheid gemaakt. Dit beleid is gericht op:
- De zorg voor sociale binding;
- Het planmatig en deskundig omgaan met calamiteiten;
- De zorg voor veilige voorzieningen.
Voor de veiligheid op onze school kunnen preventief, aangekondigd en onaangekondigd, jassen-, tassen- en kluizencontroles worden uitgevoerd en leerlingen worden gefouilleerd. Wij werken mee aan controles van de politie. Wilt u meer weten over het veiligheidsbeleid? Vraag het de schooldirecteur.