
5.1 Tevredenheid
Altra College Zuidoost neemt jaarlijks een tevredenheidonderzoek af onder de ouders, leerlingen en medewerkers van de school. De resultaten van dit onderzoek geven de school informatie over de veiligheid op school, de kwaliteit van het onderwijs, de waardering voor de ondersteuning en de samenwerking tussen ouders en school. De resultaten vergelijken we jaarlijks met de uitslag van het vorige schooljaar. Op basis daarvan stellen we een verbeterplan op.
5.2 Certificering
Altra voldoet aan de eisen die de kwaliteitsnormen voor Speciaal Onderwijs en Jeugdhulp (KSO en ISO) stellen. En daar zijn we trots op!
5.3 Onderwijsinspectie
Elke school heeft bij de onderwijsinspectie een toezichtkaart. Op deze kaart kunt u aflezen welke afspraken (arrangementen) de inspectie met de school heeft gemaakt. Altra College Zuidoost heeft een basisarrangement. Dit betekent dat het onderwijs van voldoende kwaliteit is. Het volledige inspectierapport staat op de website van Altra College Zuidoost en de onderwijsinspectie.
5.4 Opbrengsten en analyse
Onderwijsresultaten schooljaar 2020-2021
Zoals gebruikelijk hebben onze leerlingen in het afgelopen schooljaar deelgenomen aan de MBO examens.

Alle leerlingen die zijn opgegaan voor het examen mbo 1 en 2 zijn geslaagd voor de theorie. Als school zijn wij zeer tevreden over dit resultaat. Helaas hebben 4 van deze leerlingen beroepsdeel niet afgerond. Dit had te maken met persoonlijke omstandigheden en bij een leerling was er sprake van een mismatch met de stagebegeleider. Deze leerlingen worden dan in de gelegenheid gesteld om in het volgende schooljaar hun beroepsdeel af te ronden.
Uitstroombestemmingen

Analyse op de cijfers
Een aanzienlijk deel van onze leerlingen behaalt jaarlijks hun mbo 1 en 2 certificaten binnen onze school. Waarbij het voor de school erg belangrijk is om, indien passend, leerlingen in de gelegenheid te stellen het mbo 2 certificaat binnen de veilige omgeving van onze school te halen. Het behalen van de startkwalificatie mbo 2 is immers een maatschappelijk streefdoel.
Na het behalen van het mbo 2 certificaat stromen onze leerlingen over het algemeen uit naar het mbo 3 of 4 binnen het reguliere onderwijs. Leerlingen, voor wie dit niet haalbaar is, stromen uit met een mbo 1 diploma met de vervolgbestemming arbeid. Deze leerlingen krijgen ondersteuning van een jobcoach van het jongerenloket. De bestemmingen mbo 2, - 3 & 4 en arbeid zijn op het Altra College Zuidoost de meest voorkomende door- en uitstroom bestemmingen, totaal 67%, waarvan de helft, uitstroomt naar het reguliere MBO. Voor de uitstroomscores zijn geen normen gesteld, want iedere leerling heeft bij ons een eigen plan.
Als VSO school bieden wij onze leerlingen, door middel van symbiose trajecten met het ROC TOP en het Bindelmeer College, diploma gericht onderwijs op MBO 1 en 2- en VMBO Kader niveau aan.
Twee leerlingen zijn in het schooljaar 20-21 uitgestroomd als thuiszitter. Helaas zijn deze thuiszitters niet in het bezit van een ontheffing. Dit zijn leerlingen waarvan wij het betreuren dat zij zonder passende vervolgbestemming de school verlaten hebben.
Wij blijven desondanks streven om voortijdig schooluitval zoveel mogelijk te voorkomen. Dit willen wij realiseren door een planmatige aanpak binnen een hechte samenwerking met de leerling, netwerk van de leerling (zoals ouders, verzorgers) en leerplicht.
Uitstroom t.o.v. OPP

Analyse op de cijfers
Op het Altra College Zuidoost is in het afgelopen schooljaar 19% van de leerlingen uitgestroomd naar het in het OPP vastgestelde uitstroomperspectief. Met andere woorden; deze leerlingen stromen uit volgens de verwachting die is besproken met de leerling zelf en zijn/haar ouders/verzorgers. Voor een andere 19% van de leerlingen geldt, dat zij zijn uitgestroomd naar een uitstroomperspectief wat hoger ligt dan in het OPP was vastgesteld. Als we afgaan op de aanwezige cijfers is 63% van onze leerlingen, vanwege een foutieve interpretatie van het uitstroomperspectief, op papier lager uitgestroomd dan in werkelijkheid. Een administratieve verwerkingsfout die wij met ingang van dit schooljaar hebben ingezien en herstelt.
Gesteld kan worden dat de norm ‘dat 75% van onze leerlingen dient uit te stromen conform OPP’, door onze locatie niet is behaalt. Echter, de juiste interpretatie van het uitstroomperspectief, het nauwkeurig volgen van leerlingen en een nauwe samenwerking met de leerling en zijn /haar netwerk zullen we realiseren dat dit percentage in de toekomst hoger ligt.
Om dit doel te realiseren zijn in de afgelopen 2 jaar ‘instrumenten’ ingevoerd op basis waarvan we nauwkeurig(er) het niveau van de leerling kunnen bepalen en de ontwikkeling van de leerling kunnen volgen. Het gaat dan om:
1. Zien!VO:
vragenlijsten om het sociaal-emotioneel functioneren van de leerling in kaart te brengen alsook te volgen;
2. Het Landelijke Doelgroepenmodel:
Een instrument dat door ons gebruikt wordt om te omschrijven wat het leerstofaanbod voor onze leerlingen moet zijn en op welke manier leerlingen ondersteund dienen te worden.
3. Systeem voor de leerlingenzorg waarin we leerlingen volgen door middel van onder andere:
- Niveaugroepen naar aanleiding van de afgenomen Numo drempeltoetsen;
- Pedagogische en didactische groepsplannen;
- Individuele actieplannen.
De uitkomsten van deze drie instrumenten worden met regelmaat besproken in de leerlingenbespreking en getoetst aan het in het OPP vastgestelde uitstroomperspectief.
Sociaal-emotionele ontwikkeling Onze school vindt het belangrijk om de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen in kaart te brengen. De sociaal emotionele ontwikkeling wordt systematisch en cyclisch gevolgd met het leerlingvolgsysteem ‘Zien!VO' middels observatielijsten. Zien! geeft inzicht in de eventuele ondersteuningsvragen en helpt de leerkracht om het gedrag van de leerling te begrijpen. De overzichten van Zien! worden met de gedragsspecialist en Ib’er besproken en geven een belangrijk inzicht voor de leerlingbesprekingen. De gegevens van Zien!VO kan ons ook op schoolniveau informatie geven zodat we, ons aanbod kunnen aanpassen op dat wat onze doelgroep nodig heeft. Om dit inzichtelijk te maken gaan we dit schooljaar aan de slag met analyses op schoolniveau. Veiligheidsbeleving In schooljaar 20-21 is het B&T tevredenheidsonderzoek afgenomen op onze school. Dit is een belangrijk meetinstrument waarmee we onder andere kunnen meten hoe veilig onze leerlingen zich voelen op school.
In dit onderzoek wordt voor de sociale veiligheid een 4-puntsschaal gebruikt. De norm die we hebben afgesproken is dat er op sociale veiligheid lager wordt gescoord dan een 1.5. In schooljaar 20-21 heeft Altra College Zuidoost 1.2 gescoord. Wij zijn als school uitermate trots op ons schoolklimaat. Naast dat de goede veiligheidsbeleving te zien is in het tevredenheidsonderzoek, is ook tijdens de interne audit van schooljaar 20-21 naar voren gekomen dat onze leerlingen en medewerkers zich veilig voelen.