
3.1 Planning voor leerlingen: jaarplanners en studiewijzers
Om de te behandelen leerstof van een schooljaar overzichtelijk te maken, gebruiken we jaarplanners. Voor ieder vak staat in een planner aangegeven wat de omvang is van de stof, verdeeld in o.a. boeken, hoofdstukken en toetsen. In alle bouwjaren werken we met studiewijzers die van de jaarplanner zijn afgeleid. De studiewijzers zijn te raadplegen in SOMtoday. Daarnaast werken we met Google Classroom waarbij elk vak een eigen Classroom heeft. De leerlingen gebruiken hun @altraonderwijs-account om toegang te krijgen.
Aan het eind van het schooljaar is er een toetsweek voor leerlingen vanaf klas 3 en hoger. Tijdens de toetsweek geldt voor de deelnemende klassen een aangepast rooster. In december is er voor de eindexamenkandidaten een proefwerkweek met een aangepast rooster.
3.2 Schooltijden
Het rooster reiken we uit aan het begin van het schooljaar. Het is ook te vinden op SOMtoday. We starten elke dag met een check-in door de (co)mentor. Deze check-in duurt een kwartier. Daarna starten de lessen.
Naam Begintijd Eindtijd check-in 8:45 9:00 1e lesuur 9:00 9:45 2e lesuur 9:45 10:30 pauze 10:30 10:45 3e lesuur 10:45 11:30 4e lesuur 11:30 12:15 pauze 12:15 12:45 5e lesuur 12:45 13:30 6e lesuur 13:30 14:15 7e lesuur 14:15 15:00
3.3 Schoolrapport
Op het digitale leerlingenplatform SOMtoday kunnen ouders en leerling de actuele schoolresultaten van de leerling bekijken. We geven in schooljaar 2023-2024 drie keer een rapport mee: op 18 januari, 18 april en 3 juli. Aansluitend vinden er voortgangsgesprekken plaats met de mentor, ouders en leerling.
3.4 Toetsbeleid en overgangsnormen schooljaar 2023-2024
Kijk voor de meest recente versie van het toetsbeleid en de overgangsnormen op de website van Bleichrodt bij downloads.
3.5 Examens en certificaten
Voor de leerlingen van Altra College Bleichrodt gelden dezelfde exameneisen als voor leerlingen van het reguliere mavo, havo of vwo. We werken met staatsexamens die worden verzorgd door DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Eindexamens De leerlingen doen mee aan de centraal schriftelijke eindexamens, die elk schooljaar in mei op alle mavo-, havo- en vwo-scholen in Nederland tegelijkertijd plaatsvinden. In deze periode maken de examenkandidaten voor de vakken Nederlands, Engels, Duits en Frans ook het examen schrijfvaardigheid. In de laatste week voor de zomervakantie vindt er voor elk examenvak een mondeling examen plaats. Dit wordt afgenomen door examinatoren van andere scholen. Na de mondelinge examens worden de examenresultaten bekend gemaakt.
Voor elk succesvol afgesloten examenvak ontvangen de kandidaten een certificaat. Wanneer zij voor alle vakken van hun profiel een certificaat hebben behaald, kunnen de kandidaten de certificaten inwisselen voor een volledig mavo-, havo- of vwo-diploma. In 4 havo en 5 vwo doen alle leerlingen examen in de vakken Engels, maatschappijleer en rekenen/wiskunde. In het laatste jaar volgen de resterende vakken. Wanneer een leerling in staat is een vak eerder af te sluiten met een examen, dan passen we zijn/haar rooster aan. Dit gebeurt in overleg met vakdocent, adjunct-directeur, leerling en ouders.
3.6 Onderwijsresultaten
Gedurende de hele schoolloopbaan van uw zoon/dochter worden er zogeheten onderwijsresultaten verzameld. Onderwijsresultaten zijn gegevens op het gebied van didactische en emotionele ontwikkeling van uw zoon of dochter. Drie keer per jaar bespreken we deze onderwijsresultaten in rapportbesprekingen met de vakdocenten, mentor, zorgcoördinator, intern begeleider, soms de decaan en de adjunct-directeur. Eén keer per jaar worden de ontwikkelingen die uw zoon/dochter maakt binnen de Commissie voor Begeleiding (CvB) besproken. Aan de CvB nemen deel: de zorgcoördinator, de intern begeleider, soms de decaan en de adjunct-directeur. Naar aanleiding van de CvB kan het uitstroomprofiel van het OPP worden bijgesteld en kunnen er actiedoelen voor het ambitieplan worden opgesteld.
Leerlingvolgsysteem Onderwijsresultaten worden bijgehouden in het leerlingvolgsysteem SOMtoday. Ouders(s) en/of opvoeder(s) én leerlingen kunnen dagelijks de vorderingen bijhouden in dit digitale leerlingplatform.
3.7 Bestendiging
Altra College Bleichrodt volgt leerlingen tot twee jaar na uitstromen om na te gaan of zij op de juiste (vervolg)plek zitten en om te beoordelen of de gekozen route succesvol is. Dat doet Bleichrodt middels rechtstreeks contact met oud-leerlingen en via het volgsysteem Overstapdashboard (ODB). Het ODB is ook belangrijk voor leerlingen die overstappen van v(s)o naar mbo, maar uitvallen. Belangrijke oorzaken van uitval zijn leerlingen die zich niet of te laat aanmelden voor een vervolgopleiding op het mbo. Voor v(s)o, mbo en gemeente/leerplicht is het van cruciaal belang de overstap van v(s)o-leerlingen naar het mbo te kunnen volgen, te bewaken en een zorgvuldige overstap te faciliteren. Het doel daarvan is het voorkomen van voortijdig schoolverlaten (vsv) door het tijdig signaleren van stagnaties in de overstap. Wanneer het leerlingen betreft die ouder zijn dan 18 jaar, naar een hogeschool of universiteit doorstromen, of naar een andere niet bij het ODB aangesloten vervolginstelling, ontvangt Bleichrodt alleen individuele informatie van de oud-leerling zelf. Wanneer de oud-leerling dit niet op prijs stelt, of als deze informatieuitwisseling in strijd is met de privacywet, houdt Altra College alleen algemene uitstroomdata bij.
3.8 Vakanties & vrije dagen
Schoolvakanties Zomervakantie 22 juli t/m 1 september 2023 Herfstvakantie 23 t/m 27 oktober 2023 Kerstvakantie 25 december 2023 t/m 5 januari 2024 Voorjaarsvakantie 19 t/m 23 februari 2024 Meivakantie 29 april t/m 10 mei 2024 Zomervakantie 22 juli t/m 30 augustus 2024
Extra vrije dagen Goede Vrijdag 29 maart 2024 Tweede Paasdag 1 april 2024 Tweede Pinksterdag 20 mei 2024
Studiedagen (leerlingen vrij) 30 oktober 2023 22 december 2023 8 januari 2024 20 maart 2024 23 mei 2024 24 mei 2024
Onderwijstijd Uw kind volgt op jaarbasis ongeveer 960 onderwijsuren. Als deze onderwijstijd niet wordt gehaald, wordt in het ontwikkelingsperspectief aangegeven hoe dit komt en hoe we (in overleg met u en uw kind) zo spoedig mogelijk naar een volledige lesweek van 25,5 uur per week toe kunnen werken. De school is verplicht om onderwijstijdverkorting aan te vragen bij de Inspectie van het Onderwijs.